Navigace: Chovaní papoušci » Pyrura hnědouchý
«  
  »
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Pyrura hnědouchý

Pyrrhura frontalis (Vieillot, 1817)

 

Velikost této pyrury je asi 26cm.

Pyrury hnědouchý je v přírodě poměrně dost rozšířený. Nejčastěji ji nalezneme v blahočetových lesích. Velice často se shlukují do hejn, které nalétavají na oblinné plantáže a působí na nich značné škody. Živí se bobulemi, plody, květy, palmovými ořechy. Tyto pyrury mají pronikavý hlas, který většinou slyšíme při vyrušení nebo pokud se něčeho dožadují. Průměrně nasedají na 4-5 vajec, jejichž inkubace trvá 24 dní.

 

Pyrura hnědouchý se nachází ve třech poddruzích:

 

1. Pyrura hnědouchý bahijský (Pyrrhura frontalis frontalis)

Rozšíření: jihovýchodní Brazilie od jihovýchodní Bahie do východního Minas Gerais, po Espírito Santo a

Rio de Janeiro

 

2. Pyrura hnědouchý úzkoocasý (Pyrrhura frontalis kriegi)

Rozšíření: Jihovýchodní Brazilie od západního Minas Gerais po Sao Paulo a Paraná po Rio Grande.

 

3. Pyrura hnědouchý paraguayský (Pyrrhura frontalis chiripepe)

Rozšíření: Paraguay, Uruguay, severní Argentina, provincie Salta, Chaco, Formosa, Corrientes.