Navigace: Chovaní papoušci » Alexandr velký
«  
  »
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Alexander velký

Psittacula eupatria (Linne, 1766)

 

 

 Velikost Alexandera velkého je asi 58cm.

Obývá lesní oblasti, palmové plantáže, deštné pralesy, ale i otevřené krajiny. V přírodě žije v hejnech, které společně nocují. Živí se semeny, ořechy, ovocem, květy, pupeny a nektarem. Alexander velký nalétává v hejnech na plantáže, kde způsobuje velké škody.

V přírodě hnízdí od listopadu do dubna v dutinách stromů nebo ve štěrbinách ve zdivu, skal. Při toku sedí samec v blízkosti samice, neustále otáčí hlavou do stran, pohybuje křídly do stran a příjemně štěbetá. Snůška většinou činí 2-4 vejce, jejichž inkubační doba je 28 dní.

 

Nacházejí se v pěti poddruzích:

 

1. Alexander velký jižní (Psittacula eupatria eupatria)

Rozšíření: Cejlon a jižní Indie

 

2. Alexander velký severní (Psittacula eupatria nipalensis)

Rozšíření: východní Afgánistán, východní Pákistán, severní a střední Indie, Nepál, Bhútán, Bangladéš, Ásám.

 

3. Alexander velký andamanský (Psittacula eupatria magnirostris)

Rozšíření: souostroví Andamany

 

4. Alexander velký asámský (Psittacula eupatria avensis)

Rozšíření: Sachar, Barma.

 

5. Alexander velký thajský (Psittacula eupatria siamensis)

Rozšíření: západní a severní Thajsko, Laos, Kambodža, Vietnam