Navigace: Chovaní papoušci » Alexander malý
«  
  »
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Alexander malý

Psittacula krameri (Scopoli 1769)

 

Alexander malý z rodu psittacula je známý papoušek, který je v současné době velmi zastoupeným druhem v našich voliérách, zvláště pak jeho zajímavé mutace.

 Jedná se o papouška 40 až 41 cm velkého, jehož hmotnost se pohybuje kolem 140 gramů. Rozdíl v pohlaví je znatelný do dvou až tří let, kdy se u samečků vybarví obojek. Alexandři dospívají v druhém až třetím roce života, v tomto věku jsou připraveni k hnízdění. V Africe hnízdí od srpna do prosince, v Indii od prosince do května. Mimo období hnízdění se papoušci shlukují do velkých hejn. Ve své domovině se vyskytují až do nadmořské výšky 1600 metrů. Zalétávají také k lidským obydlím, kde způsobuje značné škody v sadech a obilných plantážích.                                                                                                                            

 

 

 

 

Nacházejí se ve čtyřech poddruzích:

 

1, Alexander malý západoafrický (Psittacula krameri krameri)

Rozšíření: Guinej, Senegal, jižní Mauretánie, Uganda, Súdán

 

2, Alexander malý východoafrický (Psittacula krameri parvirostris)

Rozšíření: V pohořích od východního Súdánu po severní Etiopii, Somálsko

 

 

 

 

3, Alexander malý indický (Psittacula krameri borealis)

Rozšíření: Pákistán, úpatí Himaláje, severní Indie, Nepál, Barma

 

 

 

 

4, Alexander malý cejlonský (Psittacula krameri manillensis)

Rozšíření: Cejlon, jižní Indie, Singapur – kam byl v roce 1951 importován